Nadace pomáhá již 20 let

01.01.2020

logo

LIBEREC – Nadace SYNER letos oslaví 20 narozeniny. Krásný věk lemovaný dobrými skutky pro potřebné. Po celou dobu existence nadace ji reprezentují Eva Syrovátková a Iva Urbanová. I když s pomocí druhým začínaly obě dámy již před založením nadace. Tehdy byla charita prezentována pod značkou stavební společnosti SYNER. A když se pole působnosti dobročinnosti lety rozrostlo, bylo rozumnější v roce 2000 založit nadaci, byť hlavním donátorem stavební firma zůstala.

Působení nadace se až na výjimky soustředilo a zůstává tomu tak i nadále na Liberecký kraj. Za zmiňované období nadace jen na příspěvcích rozdala přes 60 miliónů korun, přidat je třeba k tomuto další materiální pomoc nebo její zprostředkování.

Činnost nadace, kterou tvoří správní rada a pomoc dobrovolníků lze rámcově rozdělit na pomoc skupinám, tedy klientům domova důchodců, nemocnic, škol a dětských domovů a dále jednotlivcům, kteří mají individuální potřeby. Vedle toho značná část vynaložených prostředků putovala k pěstounům.

V mnoha dětských domovech využívají od nadace dodaný nábytek, spotřebiče, koberce, jinde jejich klienti dostali na odchodnou od nadace výbavu do života v podobě peřin, povlečení, nádobí. V jiných místech kontakt s nadací znamená pro lidi jistotu, že je o ně zájem.

Nadace vždy reaguje na potřeby těch, kteří nemohou ze zdravotních důvodů dosáhnout třeba na speciální zdravotní pomůcky a nebo na potřeby sociálně slabých. Nadace se snaží pomáhat tam, kde formálně selhává státní sociální služba a nebo těm potřebným, kteří si ze skromnosti o případnou podporu nezažádají. I činnost nadace se samozřejmě vyvíjí.

Po zkušenostech při dvou desetiletích práce se v současné době nadace i nadále bude věnovat domovům pro seniory či děti, bude podporovat sociálně slabé, ale více se zaměřuje na individuální kontakt s žadateli. Stejně tak začala nadace již vloni mapovat nové oblasti, kam by chtěla cílit pomoc. Nově v činnosti nadace najdeme i vyhlašování veřejných sbírek.

Každý měsíc v roce svých 20 narozenin nadace zveřejní na svých webových stránkách krátký příspěvek s příběhem, v němž hlavní roli hraje pomoc potřebným a mnohdy splněný sen žadatele. Někdy ten sen stojí tisícovku, jindy jde o možnost zúčastnit se lyžařského kurzu či být společně se spolužáky na výměnném pobytu. Vždy ale splněná touha znamená podanou ruku od Nadace SYNER.

Login