Nadace zopakovala projekt pomoci zaměřený na děti z domovů a škol

18.01.2023

Liberec – Letos to je již třetí rok, kdy se Nadace SYNER obrátila na vedení libereckých základních a středních škol a dětských domovů na území Libereckého kraje a prostřednictvím ředitelů nabídla pomoc studentům a dětem, kteří ji nejvíce potřebují. Učitelé jsou často těmi, kdo hned po rodičích u dětí nejlépe vnímají jejich potřeby a dokáží vytipovat jednotlivce, kterým nadace může účelně a v krátkém časovém horizontu zpříjemnit a možná i ulehčit život či studium.

„Školy a dětské domovy, resp. jejich představitelé jsou pro nás garantem toho, že nabídnutá pomoc je adresná a padne na správnou půdu,“ říká Eva Syrovátková z Nadace SYNER a dodává, že studenti ve svých přáních bývají většinou skromní. Převládaly žádosti o příspěvek na studium, dopravu a ubytování či pomůcky do praktické výuky, ale vyskytly se i konkrétní a zajímavá přání, o které se chce nadace podělit.

Příběh 1: Vysněný řidičský průkaz

Mladý muž, nedávno plnoletý Daniel od malička žije v dětském domově Dubá-Deštná na Českolipsku. Dojíždí na střední školu v Ústí nad Labem, kde studuje obor kuchař – číšník. „Ve škole má dobré výsledky, je zodpovědný a zasloužil by si splnit některá z jeho přání,“ uvedla v reakci na nabídku pomoci od nadace ředitelka dětského domova Zdeňka Slavíková a dodala, že tím největším přáním by byla pomoc s úhradou nákladů na získání řidičského oprávnění.  Nadace SYNER Danielovi splnila jeho vysněné přání a přislíbila mu „řidičák“ zaplatit. To ho natolik motivovalo, že se do autoškoly již přihlásil a nyní mu nadace přeje, aby ji v pořádku dokončil a pak jej čekalo mnoho šťastných kilometrů za volantem a bez nehod.