blesk.cz: Marušce (10) zjistili rakovinu: O starší sestru se starala její učitelka

11.01.2020
Iveta z Tanvaldu pečuje sama o dvě dcerky. Když Marušce, mladší z nich, před nedávnem diagnostikovali rakovinu, neměli nikoho, kdo by se staral o starší Aničku v době, kdy maminka s Maruškou jezdili do nemocnice na chemoterapie. Nakonec jim pomohla Aniččina učitelka. Rodina nyní řeší existenční problémy, se kterými jim má pomoci sbírka.
Během jediného roku se Ivetě Votrubové a jejím dvě dcerám Marušce (10) a Aničce (12) změnil život o 180 stupňů. Mladší dceři lékaři objevili rakovinu mízních uzlin a dívenku čekala operace i následné chemoterapie. Rodina tak najednou čelila neuvěřitelnému citovému vypětí i mnoha problémům.
Jedním z nich byl i fakt, že o starší Aničku se neměl kdo starat v době matčiny nepřítomnosti - otec v rodině chyběl a Iveta musela s Maruškou trávit spoustu času v nemocnici. Nakonec se ale našli dobří lidé, kteří pomohli - Aničku si k sobě brala její učitelka. Iveta je totiž ze Slovenska a v Čechách žije příliš daleko od veškerých příbuzných. Pomohli jí i další dobří lidé - kamarádka Blanka, tanvaldský Maják a velkou měrou i MUDr. Jan Pavlečka.
Kvůli neustálé péči o nemocnou dcerku musela Iveta navíc přestat pracovat, a tak často řeší, jak zaplatit nájem, za co koupit oblečení nebo čistící prostředky.
S tím chce rodině pomoci Nadace SYNER, která jim na pomoc otevřela veřejnou sbírku . „Chceme sbírkou rodině zjednodušit každodenní starosti, protože maminka kvůli nemocné dceři nemůže pracovat a právě finance na normální chod domácnosti jsou zde dost důležité,“ popsala představitelka Nadace SYNER Eva Syrovátková.
Další rána přišla ovšem v říjnu - Maruška po téměř roce, který s přestávkami strávila v nemocnici, vrátila na dvě hodiny denně do školy. Jenže se jí zhoršily výsledky a bylo třeba, aby dívka opět nastoupila na léčbu.
Od pátku 20. prosince mohou také lidé přispívat do trojice kasiček umístěných v Home Credit Areně nebo své příspěvky zasílat na transparentní účet 123 – 900180297/0100.
Login