Kamarádi na utonulého Adama nezapomínají, na jeho památku pořádají turnaj

15.07.2022
Šest let uplynulo od tragédie, která otřásla Libercem. V městském bazénu tehdy utonul čtrnáctiletý Adam Martenek. Obrovská tragédie zasáhla nejenom rodinu, ale i Adamovy kamarády, spolužáky a i spoustu dalších lidí.
Portrét čtrnáctiletého Adama Martenka, jak jej namaloval k prvnímu ročníku turnaje malíř Jiří Časar. | Foto: se svolením Radima Podzimka
Na Adama blízcí nezapomínají, naopak. Jako vzpomínku na svého parťáka pořádají fotbalový Memoriál Adama Martenka, který se letos konal už popáté. "Memoriál se konal po dvouleté covidové pauze. Pořádá ho TJ Starý Harcov Liberec k uctění památky Adama, který sám byl hráčem Slovanu a Rapidu Liberec. V pořadí už 5. ročník se konal ve spolupráci s nadací Syner a s FC Slovan Liberec ve sportovním areálu Na rozcestí a zúčastnilo se ho 120 hráčů,“ informoval jeden ze spoluorganizátorů Radim Podzimek.
Celkem devět týmů libereckých základních škol bojovalo o ručně broušenou trofej, vyrobenou sklářskými mistry Preciosy přímo pro memoriál. „Z prvenství se nakonec zaslouženě radovala ZŠ Česká, která ve finále rozhodla o svém vítězství nad ZŠ U školy gólem v poslední minutě poměrem 2:1. Třetí místo obsadila ZŠ Lesní a 'bramborovou' medaili získala ZŠ Ještědská,“ doplnil Podzimek.
Vítězná ZŠ Česká získala i trofeje pro nejlepšího brankáře turnaje, kterým byl Petr Průšek, a nejlepšího střelce. Tím byl s osmi brankami Daniel Qualizza.
Turnaje se každý rok účastní i Adamova matka, Michaela Martenková, která nechyběla ani letos. Týmům i oceněným hráčům osobně předávala ceny. Na turnaji byl i Tomáš Čarnogurský, ředitel komunikace FC Slovan Liberec, a dva hráči A týmu, jako odměna a inspirace pro mladé fotbalisty.
Ač rodinu Martenkových zasáhla tak velká tragédie a přišli o syna, má příběh přece jen šťastné rozuzlení. Matce Adama se narodila holčička Leona, které je nyní pět let.
Adam zemřel nešťastně v září roku 2016 v libereckém plaveckém bazénu. Udusil se v odtokové rouře atrakce zvané divoká řeka. Na jeho smrt se přišlo až po několika hodinách, kdy jeho zmizení nahlásili jeho kamarádi a chlapce pak našel až policejní potápěč.
Login